2015-01-07

Sockerfri januari. Utvärdering efter första veckan!

Efter en i vanlig ordning sockerstinn december beslutade jag, Fia, Julia och Malin att i januari skall sockret uteslutas.

Det finns naturligtvis olika nivåer man kan lägga en sådan utmaning på. De mest hårdnackade anser ju att fruksocker är det sämsta sockret och utesluter därför frukt samt att snabba kolhydrater (omvandlas till socker någonstans i förbränningen) och utesluter därför även dessa och sitter i slutändan och äter LCHF = ingenting för oss. Vi utesluter uppenbara raffinerade sockerbomber typ läsk, godis, glass, kakor, nutella. Jag undviker också så långt som möjligt sötade produkter såsom sylt, smaksatt kesella, sötade bagels, kaffe med syrup etc.

Målet för min del är att bli av med sötsuget, att bestämma mig för att det inte är okej med något sött om dagen varje dag, att göra medvetna val om när jag äter godsaker istället för att bara äta det på ren rutin så fort sockerbegäret ger sig till känna. Typ!

Första veckan avklarad,  dags för utvärdering. Känslan är jätteskön, har inte varit några som helst problem att avstå sött varken hemma eller på jobbet, trots att det åts både glass och choklad där under helgpatrullen. Halva grejen för min del är att bestämma sig, det kan ofta vara svårare än att efterleva beslutet. Har inte ens känt behov av att jaga substitut för att ersätta det raffinerade sockret. Vi hade en Carmencita-reunion och åt efterrätt i form av glass mixad på yoghurt och frysta bär. Supergod! Och igår bjöd Malin på en raw-chokladboll endast lätt sötad med dadel. Annars äter jag bra mat. Och jag känner att jag är snäll mot kroppen och knoppen, och de tackar mig genom att vara starka, genom att förmedla en känsla av nöjdhet.

Älskar känslan av att gå in i januari som en starkare människa, både psykiskt och fysiskt - som en nöjdare människa...