2011-12-01

En känsla av jul...

"Det var den första december, och vinternatten hade sänkt sin vita skrud över staden och höll den i ett iskallt grepp. Långt ned, under de snötäckta takåsarna, hade julhandeln just tagit sin början. Vart man såg flockades det av nyfikna stadsbor, bland glöggförsäljare och marknadsstånd. Doften av gran och pepparkakor fick även den mest giktbrutne gamling att känna sig som barn på nytt. Alla hoppades att detta skulle bli den bästa julen i mannaminne."

Denna inledning kommer från Årets julkalender, Tjuvarnas jul. Den är precis så som jag minns kalendrarna från då jag var liten; med gnistrande snö, perfekt sagostämning och en äkta känsla. Jag minns som igår hur man blev väckt hiskeligt tidigt och med sömndruckna ögon virade in sig i täcket i tv-soffan, för de där magiska 15 minutrarna innan dagen började på riktigt. Då var det kvalité på kalendrarna. Minns ni Eddie, Teskedsgumman, Sune eller kanske Mysteriet på Greveholm? Kan inte minnas senast jag såg en julkalender och fick den där magiska känslan.

Annars har det inte varit en första december värd namnet. Ute blåser det kulingvindar, regnet piskar mot rutan och, liksom så många dagar tidigare, har dagen varit mörkt grå och disig. Tänker tillbaka på förra året vid den här tiden, då jag bara hade några få dagar kvar innan jag skulle återvända hem, från en snötäckt HMS Carlskrona till den snötäckta staden Karlskrona. Detta känns så enormt avlägset... I år vänder jag på det och far till varmare breddgrader över jul och nyår, fick en rejäl överdos av allt vad julfirande heter förra året. Jag får fortfarande kväljningar av tanken på julklappsjakt och stimmiga julkalas.

Även om julkänslan lyser med sin frånvaro i övrigt, så jag tänker minsann gå upp hiskeligt tidigt, krypa upp i soffan invirad i mitt täcke varendaste morgon fram till jul och njuta av lite julstämning. För det är ju det adventstiden handlar om; väntan och förväntan!