2014-05-20

Hållbarhet, konsumtion och miljö...

Mitt brinnande läsintresse i kombination med många timmars tågpendlande gör mig till en frekvent besökare på mitt lilla lokala bibliotek. En hyllning till att vi har så fantastiska inrättningar får la smyga sig in här också.

Nåväl, som ett infall för någon månad sedan lånade jag en bok med den lockande titeln "Köp inte den här boken" (i övrigt var inte utseendet direkt säljande). Boken handlade om konsumtion, om en småbarnsmamma i Göteborg som under ett år starkt begränsade sitt handlande samtidigt som hon blev mer medveten som konsument. Boken är bloggen från hennes köpfria år. Ann-Christins blogg finns fortfarande kvar, kika gärna in på http://notbuying.blogspot.se/

Att jag från början blev intresserad av ämnet började med att jag och min man diskuterade vart alla pengar tar vägen. Vi prioriterar livskvalitet, vilket i vår värld är träning, upplevelser och god mat. I övrigt är vi inga extrema konsumenter varken vad gäller hemelektronik, kläder (möjligtvis undantaget skor) eller krognotor. Vi åker båda kollektivt, lagar den mesta maten från grunden och äter sällan lunch ute. Ändå verkar pengarna försvinna i större utsträckning än vad de borde för oss båda...

Så fick jag ett tips om appen Tink som på ett enkelt sätt med hjälp av banken kartlägger vad man lägger pengar på och hur mycket. Konceptet är enkelt; alla utlägg kategoriseras och så ser man svart på vitt vad som kostar och hur mycket pengar man lägger på exempelvis kläder, livsmedel, fika etc. Genialt och en riktig ögonöppnare för mig, som lätt drar kortet utan att reflektera över hur mycket pengar jag spenderat sedan senaste lönen.

Så, tillbaka till boken.  Ann-Christine fick köpa mat och alkohol i butik, samt nödvändiga utlägg till familjen. Inget mer (i princip). Inga kläder, ingen kaffe på stan, ingen biobiljett etc. En utmaning som hon genomförde med bravur. Mycket löste sig med planering, genom att låna/byta/använda saker som lagts undan och med en stor dos kreativitet.

Att tänka över sin egen och världens konsumtion blev oundvikligt och jag landade in i att jag absolut kan göra vissa förändringar - men att jag redan gjort en del omprioriteringar i linje med hållbarhetstänket... Jag är inte beredd att ha ett köpfritt år, det blir förödande socialt att tvingas avstå den där kaffen på stan med bästa vännen, men en ökad medvetenhet skadar mig nog inte. Resultat blev tre listor, att läsa och begrunda.

Saker vi i nuläget gör för att minska miljöpåverkan/spara pengar:
Vi åker kollektivt/cyklar/går i princip vart vi än ska och lånar bara bil då vi verkligen måste
Vi köper svenskt kött, ekologisk yoghurt och försöker laga så mycket som möjligt från grunden
Vi har köpt ekologiska grönsakslådor vid ett par tillfällen
Vi källsorterar och slänger mycket lite mat (om man ska tro statistiken om att 25% går till spillo)
Vi bubblar eget vatten och har investerat i energisnåla vitvaror samt induktionsspis
Jag lånar böcker på biblioteket

Saker vi kunde göra i större utsträckning:
Ta med kaffe/mat hemifrån istället för att köpa take away
Alltid köpa ekologiska bananer,  rättvisemärkt choklad/kaffe samt ekologiska ägg
Odla egna grönsaker
Leva av våra befintliga garderober, istället för att köpa nytt
Läsa färre papperstidningar (men har i dagarna övergått till e-gp på vardagarna efter att ha läst boken)
Äta mer vegetariskt

Saker vi gör för livskvalitet (som jag inte är beredd att ge avkall på i någon större utsträckning):
Resa
Äta på restaurang
Ha gymkort/springa lopp/simma/klättra/spela squash/paddla/surfa
Gå på opera, teater, musikal (inte Jonathan i samma utsträckning)
Dricka vin, öl och bubbel
Presenter till nära och kära

Uppstyrt såhär finns det ju en del konkreta småsaker vi kan förändra och förbättra utan att direkt ge avkall på något... Har redan tagit några småsteg genom att köpa en ursnygg termosmugg i porslin till morgonkaffet samt hade en lyckad klädbytardag där några gamla plagg och tummade pocketböcker bytte ägare. Funderar på att under hösten ge mig själv några utmaningar bara för att se hur det påverkar mig och om jag klarar det (i likhet med den sockerfria januari-utmaningen som jag delade med Fia och Julia). Idéer som jag leker med just nu är att någon månad framöver avstå från att åka hiss, dricka alkohol, se på TV, äta kött, shopping. Inte allt på en gång och främst för att se mina egna mönster snarare än för att begränsa mig. Det kan bli en spännande höst och den som lever får se!

Stor kram till er från vår balkong i bästa solläge!!!