2014-09-25

Paolos livsvisdom

Igår var en alldeles ovanlig vanlig dag... Efter jobb i Strömstad, följt av jobb på gymmet cyklade jag genom ett regntungt Göteborg till en föreläsning med Paolo Roberto. "Fighting spirit" kallade han den och den handlade om Paolo, hans liv och vändningen från att ha varit gangstern känd som Kungen i Kungsan till att bli VM-mästare i boxning och framgångsrik egenföretagare. Om hur vilja kan flytta berg, om hur de små besluten kan bli livsavgörande.

Paolo var roligare än vad jag trodde, mer ärrad i ansiktet och mer deffad än vad han ser ut på TV men framförallt brutalt ärlig. Han talade om de folkhälsoproblem som vår livsstil skapar, om vikten av rörelse, kreativt tänkande och nära relationer. Det kan tyckas så enkelt och självklart,  men gång på gång behöver man nog en käftsmäll som påminner en om vad som är viktigt i livet, som ifrågasätter ens prioriteringar.

Paolo liknade det vid att man jonglerar med 6 bollar, 3 av gummi (som studsar om man tappar de) och 3 av kristall (som går i kras om man tappar de). Gummibollarna är jobbet, pengarna och det materiella.  Saker som upptar mycket av vår tid, som är viktiga, som skapar möjligheter till ett bekvämt liv, men som kanske inte är vad som gör oss lyckliga på djupet. Kristallbollarna är nära relationer, kroppen och själen. Utan dessa tre fundamentala delar blir vi inte lyckliga på riktigt och trots att vi alla förstår vikten av det så är det nästan uteslutande dessa som vi prioriterar bort när tiden blir knapp, när det känns som att energin inte räcker till. Då ställer vi in träningen, lämnar återbud till vännerna och stänger in oss i egenskapade måsten som fyller dygnets 24h med råge. Alla hinner träna, alla hinner lägga några minuter på någon som är betydelsefull och alla borde lägga fem minuter på att titta inåt...

Tack Paolo för en fantastisk föreläsning, tack för att du påminde mig om att se över mina livsprioriteringar och värna om kristallbollarna. Nu är jag på väg till Stockholm för möten med vänner jag träffar alltför sällan.