2010-07-27

Weekend i Köpenhamn

Borta bra, men hemma bäst... En sanning med modifikation. Ibland behöver man faktiskt komma bort en stund, och lämna all stress och alla måsten på hemmaplan.

För vår del blev det en weekend (om det får heta så i början av veckan) i Köpenhamn. Tidigt på morgonen kurade vi upp oss i X2000:s stolar av 1:a klass och serverades frukost på vägen mot Öresundsbron. Några timmar senare klev vi av i ett soligt Köpenhamn, hittade en turistkarta av bästa sort och vårt hotell. Dagens huvudattraktion var det obligatoriska besöket på Ströget, där vi shoppade loss. Visst blev det både nyttiga saker såsom jeans och skor, men lite okynnesshopping i form av två helt fantastiska klänningar hamnade också i mina händer innan vi tumlade tillbaka till hotellet. Där slocknade vi på de frasiga hotellakanen och vaknade yrvaket ett par timmar senare.

Vi tog en långpromenad genom parkerna, med slutmål "den lilla havsfrun". När vi väl kom fram, visade det sig att sjöjungfrun olämpligt nog hade blivit utlånad till Världutställningen i Shanghai och inte kommer tillbaka förrän till jul. Lite snopet... Men, vi tröstade oss med en fantastisk lax på en restaurang i Nyhavn.

Efter att ha tryckt i oss frukost för säkert 4 personer, rullade vi bokstavligt talat ut från hotellet. För att dämpa ångesten lånade vi varsin cykel (sådana finns, helt gratis i cykelstaden Köpenhamn). Vi cyklade på måfå över till Christianshavn där vi besteg klocktornet till Vår frelsers kyrka. Jättevackert, men högt var det och mina ben skakade rejält under tiden. Vi tog en tur till Christiania som vi dock snabb lämnade - eftersom vi inte alls förstod tjusningen med bohempundarna som höll till där (inget ont om de som gillar stället, men det passade helt enkelt inte oss)... Så småningom hittade vi in till stan igen där vi av en händelse hamnade vid Guinness museum för världsrekord - så vi tog ett litet varv där innan vi avslutade med varsin stor Ben&Jerrys glass.

Och jag vågar nästan ställa mig frågan: Hemma bra men Borta bäst??