2014-09-28

Stockholmsweekend

Långhelg i Stockholm, denna fantastiska vackra stad som har så mycket mer att erbjuda än Göteborg... Stressen som infinner sig när man kliver av tåget på t-centralen (där det märkligt nog känns som rusning dygnets alla timmar) är påtaglig men inte helt oangenäm. Det är en storstadspuls, allt går lite snabbare, alla går lite snabbare.

Utan stress letar jag mig upp för trapporna, ställer mig vid "ringen" för att invänta Molly som kommer från Eskilstuna över dagen, bara för att träffa mig. Plötsligt ser jag en arg yngling demonstrativt spotta ut över folket nedanför och smeknamnet "spottkoppen" får en helt annan innebörd.

Vi strosar mot Gamls stan, går fel, kollar kartan i mobilen, vänder, går fel igen. Men, det gör inget. Tid är det vi har gott om.  Vi hamnar på Vapiano, denna fantastiska kedja som det ryktas om snart äntligen öppnar för oss i Göteborg. Vi äter pasta som tillagats framför våra ögon och smygsmakar gång på gång på varandras i ständiga försök att avgöra vem som valde mest rätt. Sedan strosar vi genom Gamla stan, slås av hur vackert det är och frågar oss om det alltid känts så turistiskt?

Möter upp Julia i Mood-gallerian efter jobbet (hennes). Vi passerar Boquerian där ljudvolymen denna torsdag är nästintill olidlig. Vi köper en god flaska rött och handlar middagsmat i NK:s saluhall. Kvällen blir sådär fantastisk som det kan bli när man inte ses så ofta och pratar så intensivt att man nästan inte minns allt man avhandlat.

Morgonen efter innan Julia lämnar mig går vi upp på husets gemensamma takterass och njuter av en vidunderlig utsikt över Stockholm. På mitt schema står en promenad längs vattnet i de  krispiga höstluften, shoppinglunch med Linda och långfika med Mia. Därefter åker jag ut till Syrrans lägenhet, äter middag och dricker champagne.

Lördag morgon, frukost och därefter pendeln till Söder för en prova-på-MMA-session. Snubben som leder klassen ser ut som en riktig fighter. Lång, mörk med ett helskägg som han mumlar instruktioner genom. Jag känner mig inte det minsta som en fighter, men när handskarna kommer på och det blir dags att brotta ner Jonathan tar jag i för kung och fosterland. Satsar allt på ett kort. När det lyckas och han flyger i mattan ler jag segervisst för att sekunden senare se en jabb som kommer och plötsligt är jag i luften på väg mot mattan utan minsta möjlighet att återfå balansen.

Något mörbultade promenerade vi till Ringvägen på söder där vi först åt en fantastisk ceviche på Delimundo för att avsluta med pannkakor på Pannkakshuset. Höstsolen lockade oss att ta båten ut till Djurgården där vi tog en njutningsfull promenad till Waldemars udde.. Slutmålet var Taste of Stockholm, en liten matmässa där vi åt salmalax, gick i kockskola, drack och åt kaffe i alla möjliga former och handlade middag från food trucks. En drink i Gamla stan fick runda av kvällen.

Efter sovmorgon blev det en härlig skogspromenad följt av en ordentlig restauranghamburgare innan tåget tog oss västerut igen... vilken helg!!