2010-09-03

En helt vanlig ovanlig fredag...

Igår morse, strax efter att det ljusnat och jag precis hade gått av mitt pass kollade jag som vanligt mailen och facebook innan det var dags att krypa till kojs för "nattsömnen"... Min kära vän Julia hade precis skrivit: "En av alla fina saker med att vara student är att gå och lägga sig när andra människor vaknar och går till jobbet en fredagsmorgon...!" Och då kände jag att det passade såväl in på min situation här - om man byter ut student mot militär förstås... Ett helt vanligt - alldeles ovanligt jobb.

Innan jag lämnade Sverige fick jag generellt sett samma frågor från alla, när "nyhetschocken" hade lagt sig:
1. Men, vad säger Jonathan?? Svar: Fråga honom (men till mig har han sagt att han vill att jag skall åka, eftersom)han vet att det är vad jag vill)
2. Är det inte farligt?? Svar: Nja, kanske inte helt ofarligt, men det går omöjligt att jämföra med Afghanistan.
3. Varför? (läs: Hur kan du med??) Svar: För att jag äntligen får använda de kunskaper och färdigheter jag har samlat på mig på riktigt. Att få möjligheten att arbeta skarpt och kanske åstadkomma en skillnad; att faktiskt förbättra världen en liten smula.

Missförstå mig rätt. Jag har inte åkt ifrån någonting därhemma; jag älskar mitt liv och de människor jag har i min närhet där. Men, ända sedan barnsben finns det ett sug som jag inte kan ignorera. Suget till havet, suget efter att gå min egen väg, suget efter utmaningar och erfarenheter, suget efter att upptäcka nya platser... Och än så länge kan jag inte stanna hemma och se möjligheterna gå mig förbi; kanske kommer jag aldrig kunna det. Jag har inte åkt från någoning, jag har tvingats lämna saker jag värderar högt för att åka till någonting.

Och visst finns det någon form av onormal normalitet ombord; dagen till ära var det fredagsmys. För oss innebar det chokladbollssmet och thé samt några avsnitt av Solsidan innan läggdags...

/Johanna

P.s. Då och då lägger Försvarsmakten ut oficiella nyheter, med den information som de kan gå ut med om vår verksamhet ombord, varsågoda och läs: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Internationella-insatser/Eunavfor--Somalia/Nyheter/ D.s.