2011-10-10

Jul, jul, strålande jul...

Kanske är det bara jag som är en konservativ bakåtsträvande traditionalist; som tycker att julen är en smula överskattad. Den blir ju ändå aldrig sådär gnistrande underbar som man drömmer om; utan snarare en stressig tid med hetsätande och alldeles för många släktkalas på alldeles för få gråblaskiga ledighetsdagar...

Nu skall man till på köpet inte nöja sig med en månad med julhets; nej minst tre skall vi ha (åtminstone enligt Handeln). Ett kvartal om året skall ägnas åt julklappsshopping och julpyntande i varenda vrå; devisen är att man aldrig kan börja för tidigt. Frågan man skall ställa sig är kanske om vi inte skall behålla julpyntet året om; det borde ju dra ned stressen en smula åtminstone.

Hittade ett ocharmigt klipp från TV4:s nyhetsmorgon, något år gammalt, men det belyser sannerligen det allvarliga i situationen. TV4:s trendexpert säger: "Det är lite tidigt att prata tomtar än; men absolut snart är det dags att börja prata lucior och kanske änglar"- Till på köpet, direkt efter att ha talat sig varm om rosa trädbegonier och led-belysta glastallrikar att pynta fönstren med. Vad hände med julstjärnor och hederliga adventsljusstakar, sådär lagom till första advent?? Kan inte den svenska julen få fortsätta vara sådär lagom, istället för amerikanskt komersiellt svulstig?

Min kära vän Julia, konstaterade idag samma fenomen i sin blogg, på andra sidan jorden i Australien, så tydligen är detta ett världsomspännande problem. Jag flyr julen; till Sydafrika, där jag hoppas att julhetsen är lite lugnare. Min förhoppning är en jul fylld av kärlek och värme; för det är det enda jag längtar efter.

Vill man strö mer salt i såren så kan man alltid ladda upp inför julen med diskussionen om ovan nämnda fenomen från söndagens TV4 Nyhetsmorgon.