2007-08-22

Semster i Frankrike

Vad behöver man mest av allt efter en sommars slit på Göta Kanal??
Semester såklart!

Efter en invit från Lisa om att "slagga på hennes soffa" i Nice, beslutade systrarna Wemminger att Franska Rivieran var målet för sommarens häftigaste resa...

Sagt och gjort; billigaste möjliga Ryan Air - biljett beställdes och ruskigt tidigt på morgonen måndagen den 13 augusti bar det av. Flyget tog oss till Marseille där vi så småningom hittade det hotell vi bokat. Ett riktigt mysigt ställe strax bakom hamnbassängen.

"La Plage" blev eftermiddagens mål där vi fick avnjuta sommarens första sol och bad - med tanke på den högklassiga svenska sommar som varit kändes det som ett mirakel att få bada i varmt(!) turkosblått vatten. Kvällen började sedan i vårt hotellrum med en flaska vin och pistaschnötter, där vi satt och blickade ut över de typiskt franska hustaken. Vi hade hört att Marseille är platsen i Frankrike som har bäst Bouillabaise, vilket vi naturligtvis fick prova på... Väldigt läcker var den vi fick in, med en halv hummer på toppen - det var vi inte beredda på! Efter lite syskontjafs om vem som skulle få dubbelsängen (jag vann mot att jag tog en extra natt på liggunderlaget senare under semestern, något jag bittert ångrar i efterhand) somnade vi sött.

Då vi vaknade till liv morgonen efter gick vi till ett mysigt torg i närheten och köpte en lyxfrukost med både juice, kaffe och croaissant (är man i Frankrike så är man). Så småningom tog vi oss till tågstationen där vi efter att ha köat någon timma lyckades få tag i tågbiljetter till Nice. Några timmar senare anlände vi svettiga till det lilla torg där vi stämt möte med Lisa. Efter ett litet kramkalas blev vi visade till lägenheten, som kom att bli vårt hem under tiden i Nice. Vi traskade ned till strandpromenaden och provade på Nice strand en stund. Strandpromenaden var säkert en mil lång, och stranden består av halvstora vita stenar, något som vi vande oss vid under veckan. Vi tog ett glas med Lisa och hennes arbetskompisar på Thors och hamnade sedan på en mysig indisk restaurang i Gamla Stan. Därefter blev den en café creme på torget vid Katedralen innan vi kröp i säng...

Vi bestämde oss för att göra en utflykt dagen efter då vädret inte var fullkomligt strålande. Med buss for vi till Monaco där vi mötte en overkligt perfekt stad. Vi njöt av perfektionens skönhet där vi strosade omkring, köpte en glass, beundrade casinot och bestämde oss sedan för att åka tillbaka och ta eftermiddagen på stranden.

Dagarna i Nice flöt ihop. Oftast började vi med några timmar på stranden för att sedan äta på någon mysig restaurang, kanske titta i någon affär eller bara avnjuta en kaffe på något litet kafé. Så småningom blev listan på saker vi borde uppleva i Frankrike allt kortare - crépes, pain au chocolat och baguette var sedan länge avbockat. En halvdag vigde vi åt shopping då vi passade på att besöka Promod, La Fayette, Etám och andra butiker som inte finns hemmavid... Kravlösheten och möjligheten att göra precis vad som föll oss in var det som vi njöt mest av tror jag. En eftermiddag promenerade vi upp på ett närliggande berg med Lisa, där vi fann ett vattenfall och en magnifik utsikt över Nice.

Sista dagen gjorde vi återigen en utflykt, denna gång först till den lilla byn Ville Franche, som ligger granne med Nice österut. Fantastiskt mysigt ställe där vi strosade runt och njöt av livet. Sedan tog vi tåget till Antibes där jag fick lov att bara strosa runt i hamnen och beundra alla båtar. Det är galet vilken lyx och flärd som finns samlad längs kajerna; en del båtar är ju verkligen helt absurda. Vi avnjöt en riktig lyxkaffe på ett mysigt kafé. Så småningom kom vi på att vi borde åka hem till Nice och det var mer tur än skicklighet att vi hann med sista tåget hem. Vi åt en riktig lyxmiddag på italienska restaurange La Voglia där vi avnjöt helt fantastisk pasta och därefter världens, utan tvekan största brylépudding. Efter halva var vi illamåendes, men vi tryckte trots allt i oss resten också. Vi avslutade kvällen med besök på både Waynes och Thors... En rolig detalj då vi gick hemåt genom stan på natten var att istället för korvgubbar stod där crépes-gubbar och sålde fyllemat.

Sista morgonen tog vi en fika med Lisa innan vi tog tåget tillbaka till Marseille och åkte ut till flygplatsen. Där hade vi bokat billigaste flygplatshotellet och vi märkte att man får vad man betalar för. Då vi öppnade dörren till vårt första rum möttes vi av en halvnaken äldre italienare i sängen. Så småningom tilldelades vi ett nytt rum och därefter blev det middag i hotellets restaurang där vi serverades dagens meny med iskallt rödvin, något vi inte trodde kunde ske i Frankrike.

Vi hade en fantastiskt härlig vecka tillsammans fylly med sol, bad, på tok för mycket god mat och riktig avslappning...