2011-11-04

"Alla vet att det är fel att slå barn" - eller??

Är lite i ett chocktillstånd, ett emotionellt vakuum, som uppstod efter mitt samtal med Jonathan igår. Plötsligt under vårt samtal om veckan som gått, kläcker han ur sig följande:
- Rektorn på skolan där vi verkar (i Sydafrika), är lite märklig.
- Hur då märklig? undrade jag.
- Ja, jo han verkar tycka lite väl mycket om att slå barnen...

TYSTNAD, kompakt tystnad, som omvandlades till en olustkänsla som liksom sugit tag i mig och tagit ett krampaktigt grepp om mitt hjärta.

Jag drog mig till minnes ett samtal vi hade, när vi tillsammans reste i Afrika. Någonstans i ödemarken, vid en sprakande lägereld, kom vi in på en diskussion om aga och barnuppfostran med ett välutbildat medelålders par från Sydafrika. De menade, på fullaste allvar, att man omöjligt kunde uppfostra ett barn, utan att ta till våld. Som svensk, där vi var först i världen att förbjuda barnaga, känns det så fjärran med ett samhälle, som inte bara accepterar detta, utan tvärtom snarare ser det som ett nödvändigt ont i barnuppfostran.

Mer aktuellt, mer äkta än såhär blir det nog inte. Läs
Jonas blogginlägg, förundras och förfäras. Och glöm inte att skänka en tanke, även till de tusentals barn som blir slagna årligen; här i trygghetens och rättvisans Sverige.