2012-02-23

"Några böcker skall man smaka på, andra skall man sluka och några få ska man tugga och låta smälta."

Få saker förgyller livet såsom en god bok; där varje ord är vägt på silvervåg. Där meningarna attackerar intellektet och siktar mot hjärtats djup. För mig är böcker så mycket mer än ett tidsfördriv, eller avkoppling. Det är en av få saker som ger livet mening, som berikar och fördjupar mig. Inget kan skapa ljus i en i övrigt mörk tillvaro så som en god bok, där orden river alla murar jag någonsin byggt upp. Då jag kryper upp i fåtöljen med en ny oöppnad bok i min hand, blir jag utan undantag sådär lycklig som man som barn var på julaftons morgon. Med tindrande ögon, och ett hjärta som klapprar av förväntan.
På ett tåg i höstas möttes jag av följande visdomsord: "Att läsa är att resa, ett enkelt och billigt sätt att förpassa sig till en mer spännande och intressant värld. Eller bara för att komma bort från vardagen ett tag. Vi åker när vi vill, stoppar när vi behagar." Lite så är det för mig; läsning är en resa utan förutbestämt mål, som alltid ger någon slags behållning och ofta bjuder på oväntade upplevelser.

Jonathan kan intyga hur många små bortglömda bokantikvariat jag smög in i under våra månader i Sydafrika, för att låta fingertopparna smeka bokryggarna efter något gammalt vackert exemplar av något mästerverk. Några år senare, då HMS Carlskrona anlände till Tanzania, efter någon månad i vattnen utanför Somalia och vi fick några timmars ledighet åkte vi raka vägen till stadens lilla "marina". Jag längtade hem något ofantligt och ville egentligen inte ens lämna min trygga tillvaro ombord. Men, efter en efterlängtad kaffe fann jag min oas, en helt fantastisk liten bokaffär, i två etage, med engelsk litteratur. Jag tog så lång tid på mig att välja mellan titlarna, så att min mat blev kall, men, var gjorde det? Denna "heliga plats" blev min trygg hamn, dit jag kunde fly från den kaotiska ångestfyllda verkligheten, om än bara för en kort stund.
Det finns ett gammalt latinskt ordspråk som säger "Akta er för den som bara har läst en bok". Kanske är det att hårddra det hela en smula, men jag tror att alla kan tillgodogöra sig böcker i någon form och att det kan fylla ett tomrum hos människor. Det gäller bara att hitta rätt i bokdjungeln (och nu då det är rea finns ju alla möjligheter till fynd). Min egen bokhylla svämmar över av olästa böcker som bara väntar på att öppnas och avnjutas. Ibland tänker jag att de är lite som fina viner, som bara blir bättre av att sparas, men det är nog i ärlighetens namn ett önsketänkande.
Nåväl. Avslutar med ett vist citat som sammanfattar varför jag älskar böcker så innerligt: "Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig." (William Somerset Maugham)
Trevlig läsning (kanhända kommer ett boktips eller två här så småningom, det är ju en något spretig blogg)